first-aid-kit-1416695

Φαρμακείο σπιτιού: Ποια ιατροφαρμακευτικά υλικά πρέπει να το εξοπλίζουν για την ασφάλειά μας;

Έκδοση 1.2 – Οκτώβριος 2022

Φαρμακείο σπιτιού – Εισαγωγή
Πολλοί θα αναρωτιέστε τι θα ήταν απαραίτητο, από φαρμακευτικής και ιατρικής άποψης, να είχατε στο σπίτι σας για να παρέχετε σε εσάς ή κάποιο άλλο άτομο τις πρώτες βοήθειες. Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα θα αναφέρουμε φάρμακα και ιατροφαρμακευτικά υλικά που χρειάζεται ο καθένας μας να έχει στο ντουλαπάκι του σπιτιού του. Έτσι, θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά ένα μεγάλο αριθμό επειγόντων περιστατικών.

Βασικοί κανόνες συντήρησης

Πριν αναφέρουμε τι είναι απαραίτητο να έχουμε στο σπίτι μας, καλό θα ήταν να θυμηθούμε πρώτα απ’όλα τους βασικούς κανόνες συντήρησης του φαρμακείου μας.

1. Σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά εξάμηνο) να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης όλων των φαρμάκων που έχετε στο φαρμακείο και να απορρίπτετε τυχόν ληγμένα φάρμακα. Ό,τι χρειάζεστε ανανεώστε το με καινούριο προϊόν.

2.Ελέγχετε τις οδηγίες χρήσης στο φυλλάδιο φαρμάκων  και ποτέ μη χορηγείτε παραπάνω από τη συνιστώμενη δόση.

3.Πάντα να φυλάτε τα φάρμακα του σπιτιού σε σημείο που δεν έχουν πρόσβαση παιδιά – ένα ντουλάπι ψηλά και κλειδωμένο σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος είναι ιδανικό.

4.Προσοχή σε φάρμακα που διατηρούνται στο ψυγείο.

Τι χρειάζεται ένα φαρμακείο σπιτιού;

  • Φάρμακα με αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες: πχ παρακεταμόλη για χαμηλής ή μέτριας έντασης πόνο.
  • Ιβουπροφαίνη που έχει τόσο  αντιφλεγμονώδεις όσο και αναλγητικές ιδιότητες.
  • Αντιισταμινικά φάρμακα, δηλαδή φάρμακα για αντιμετώπιση αλλεργιών. Είναι χρήσιμα τόσο για την αντιμετώπιση αλλεργιών όσο και για την ανακούφιση από τσιμπήματα εντόμων. Επίσης, χορηγούνται εάν έχετε αλλεργική ρινίτιδα. Τα αντιισταμινικά είναι διαθέσιμα σε μορφή κρέμας που εφαρμόζετε στο δέρμα (τοπικό αντιισταμινικά) ή δισκίων που καταπίνετε (εκ του στόματος αντιισταμινικά).Οι αντιισταμινικές κρέμες βοηθούν στην ανακούφιση και αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από έντομα όπως επίσης είναι αποτελεσματικά σε περίπτωση που ταλαιπωρείστε από εξανθήματα και κνησμό (φαγούρα). Οι αντιισταμινικές ταμπλέτες και χάπια βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των εποχικών αλλεργιών και αλλεργικών αντιδράσεων που οφείλονται σε  τρόφιμα. Προσοχή μερικά αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία. Εάν είστε αλλεργικοί και διατρέχετε κίνδυνο αναφυλακτικού σοκ είναι πολύ σημαντικό να προσθέσετε στο φαρμακείο σας αυτοχορηγούμενη ένεση αδρεναλίνης μετά από συζήτηση με τον οικογενειακό γιατρό σας.
  • Δισκία κατά της διάρροιας :Το πιο κοινό φάρμακο είναι η λοπεραμίδη, που πωλείται με το όνομα Imodium. Έχει γραφτεί εκτενές άρθρο στην ιστοσελίδα μας σχετικά με το σωστό τρόπο χρήσης της. Μη χορηγείτε φάρμακα κατά της διάρροιας σε παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
  • Αποσυμφορητικά χάπια και  spray για ρινική συμφόρηση και καταρροή.
  • Αντιόξινα χάπια που μειώνουν το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι και ανακουφίζουν τον πόνο ενός ερεθισμένου στομάχου. Τα αντιόξινα μπορείτε να τα βρείτε επίσης υπό μορφή μασώμενων δισκίων, δισκίων που διαλύονται στο στόμα ή σε υγρή μορφή.
  • Αντιεμετικά χάπια για ναυτία και έμετο.
  • Κρέμα η χάπια υδροκορτιζόνης που ανακουφίζει από φλεγμονές και εξανθήματα. Μπορείτε να προμηθευτείτε υδροκορτιζόνη μόνο με ιατρική συνταγή, καθώς πρόκειται για στεροειδές φάρμακο, που μπορεί να έχει αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες.
  • Επίδεσμοι και υλικά για την περιποίηση τραυμάτων – κακώσεων: 1) Αυτοκόλλητοι επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών, για κάλυψη μικροτραυμάτων. 2)Αυτοκόλλητα ράμματα (Steristrips) για συμπλησίαση των άκρων μικρών θλαστικών τραυμάτων. 3)Αποστειρωμένες γάζες για την κάλυψη μεγαλύτερων τραυμάτων αλλά και για καθαρισμό τραυμάτων. 4)Αυτοκόλλητη ταινία για να συγκρατείτε τις γάζες στη θέση τους. 5)Ελαστικοί επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών, για περίδεση του καρπού, του γόνατος και της ποδοκνημικής. 6)Ψαλίδι κοφτερό, για να κόβετε με αυτό ταινίες, γάζες και ρούχα. 7) Αντισηπτικά μαντήλια για καθαρισμό των χεριών. 8)Αντιβιοτική αλοιφή για την αντισηψία και την προστασία των τραυμάτων από επιμόλυνση. 9)Αντισηπτικά διαλύματα (Betadine, Chlorhexidine) για καθαρισμό και αντισηψία τραυμάτων. Βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυσιολογικό ορό.
  • Τσιμπιδάκι για την απομάκρυνση τυχόν ακίδων, κεντριών εντόμων κλπ.
  • Στιγμιαίος χημικός πάγος για την αντιμετώπιση κακώσεων και μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος(πρηξίματος).
  • Γάντια με ή χωρίς λάτεξ για την ασφαλή περιποίηση ανοικτών τραυμάτων, αλλά και για όταν υπάρχει κίνδυνος επαφής με οποιοδήποτε σωματικό υγρό.
  • Σύριγγα για μέτρηση της δοσολογίας φαρμάκων υγρής μορφής.
  • Θερμόμετρο. Συνιστάται το ηλεκτρονικό. Τα θερμόμετρα υδραργύρου έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την αγορά. Αν διαθέτετε ένα από αυτά, καλό είναι να το αντικαταστήσετε.
  • Βαμβάκι
  • Υγρό πλύσης ματιών – αυτό θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε βρωμιά και ακαθαρσίες από τα μάτια.
  • Ο πυρετός, η διάρροια και ο εμετός προκαλούν απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών και μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Παρατεταμένοι εμετοί και διάρροιες είναι πιθανό να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή υποκαλιαιμία ή/και υπονατριαιμία.Τα άλατα επανυδάτωσης (ηλεκτρολύτες) από το στόμα, που διατίθενται στα φαρμακεία, είναι ένας εύκολος τρόπος για να βοηθήσετε την αποκατάσταση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας και υγρών του σώματος σας. Η χρήση τους μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
  • Αντηλιακό:Κρατήστε μια κρέμα αντηλιακής προστασίας με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Ακόμα και αρκετά σύντομη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Βεβαιωθείτε ότι η αντηλιακή σας κρέμα παρέχει προστασία UVA.Στο site υπάρχει άρθρο με αναλυτική περιγραφή για το καταλληλότερο αντηλιακό.

Η πρόληψη όπως γνωρίζουμε είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση και σίγουρα η ασφάλεια του εαυτού μας και των γύρω μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Το φαρμακείο του σπιτιού είναι ένας τρόπος να έχουμε ένα μικρό νοσοκομείο πρώτων βοηθειών μέσα στο σπίτι μας.

Υγεία στο σπίτι – Τα πάντα για την υγεία σας

Πηγές
1. https://www.iatronet.gr
2.https://www.helppost.gr/ygeia/farmakeio-kouti-proton-voithion-ti-na-periexei/
3.https://www.hansaplast.gr/articles/health-and-protection/medicine-cabinet

Stay tuned

Τα πιο πρόσφατα άρθρα μας

Απαλλάξου από τα μικρόβια

Και τώρα ένα άρθρο που απευθύνεται στους μικρούς φίλους της σελίδας μας και έχει στόχο να τους ενημερώσει για τα μικρόβια. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού

Περισσότερα

Υψόμετρο και αναπνοή

Γεια σας και καλωσήρθατε σε άλλο ένα ταξίδι στην επιστήμη. Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες συζητούσα με ένα φίλο μου που έχει πάθος με την πεζοπορία

Περισσότερα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα πολλαπλασιάζονται και η αιτία είναι ακόμα άγνωστη

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα νοσήματα Υπάρχουν φορές που μαθαίνουμε ότι κάποιος γνωστός μας  πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες τις τελευταίες

Περισσότερα