Εισαγωγή
Ο χειμώνας πλησιάζει και ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι μαζί του μπορεί να πλησιάζει και μια περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης μετά από καιρό. Τα δύο τελευταία χρόνια ψάχναμε με το κιάλι κρούσματα γρίπης στην Ευρώπη. Ο ιός σχεδόν εξαφανίστηκε και αυτό οφείλεται στα μέτρα που πάρθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα μέτρα αυτά αποτελούν πια παρελθόν κι έτσι δεν προκαλεί εντύπωση ότι η γρίπη κάνει σταδιακά την επανεμφάνισή της. Στο παρόν άρθρο θα μάθετε ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες προτείνεται να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη.
Λίγα λόγια για τον ιό της γρίπης και το εμβόλιο
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς και κάθε χρόνο κυκλοφορούν διαφορετικά στελέχη του ιού. Όπως φαντάζεστε ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός μόνο εάν παρέχει προστασία εναντίον των στελεχών που κυκλοφορούν την εκάστοτε χρονιά. Αν σας ενδιαφέρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο και τον ιό της γρίπης μπορείτε να βρείτε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα μας.
Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το αποτελεσματικότερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης σοβαρής νόσου ,καθώς μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από τον ιό. Το γεγονός ότι ο ιός μεταλλάσσεται διαρκώς και τα στελέχη που κυκλοφορούν είναι διαφορετικά, καθιστά αναγκαίο να επαναλαμβάνεται ο εμβολιασμός κάθε χρόνο. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο εμβολιασμός μείωσε τον κίνδυνο νόσησης από 40 μέχρι 60% στο γενικό πληθυσμό όταν τα εμβόλια που χορηγήθηκαν ταίριαζαν σε μεγάλο βαθμό με τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούσαν.
Ποιες είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες προτείνεται ο εμβολιασμός;
Πάμε τώρα να δούμε ποιες είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες προτείνεται το αντιγριπικό εμβόλιο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):
1.Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2.Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες που πάσχουν από νοσήματα ή έχουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών και σοβαρής νόσησης από τον ιό της γρίπης. Παραδείγματα παθολογικών καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο για βαριά περιστατικά γρίπης είναι οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, το άσθμα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, η επίκτητη ή κληρονομική ανοσοκαταστολή, η χρόνια νεφρική νόσος, η δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, η μεταμόσχευση οργάνων, η χρόνια ηπατική νόσος, το σύνδρομο Down, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα νευρολογικά/νευρομυϊκά νοσήματα και άλλα.
3.Τα παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη διότι πάσχουν από νόσο Kawasaki θα πρέπει επίσης να εμβολιάζονται. H ασπιρίνη χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου Kawasaki, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Το θέμα είναι ότι η χρήση ασπιρίνης σε παιδία που νοσούν από ιογενείς λοιμώξεις -κυρίως γρίπη και ανεμοβλογιά- έχει συσχετιστεί με το δυνητικά επικίνδυνο για τη ζωή σύνδρομο Reye.
4.Έγκυες, λεχώνες και θηλάζουσες γυναίκες.
5.Παχύσαρκοι ενήλικες και παιδιά.
6 Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών.
7.Άτομα που φροντίζουν ενήλικες ή παιδιά που πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα και ως εκ τούτου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον ιό της γρίπης.
8.Κλειστοί πληθυσμοί όπως για παράδειγμα οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων και μονάδων φιλοξενίας ηλικιωμένων. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν τους στρατιώτες και τους τροφίμους καταστημάτων κράτησης.
9.Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικότερα άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με χοίρους ή/και πτηνά.
10.Άστεγοι.
11. Επαγγελματίες υγείας και άτομα που εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Επίλογος
Εάν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας και να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, τα διαθέσιμα εμβόλια και τις πιθανές παρενέργειες. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεται ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χορήγηση του εμβολίου. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι μπορείτε να προχωρήσετε στον εμβολιασμό με ασφάλεια.
Υγεία στο σπίτι – Τα πάντα για την υγεία σας
Πηγές:
1.Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, Περίοδος 2020-2021, ΕΟΔΥ
3.Reye’s syndrome, mayoclinic.org
4.Why Kids Shouldn’t Take Aspirin, verywellhealth.com
6.Vaccine Effectiveness: How Well Do Flu Vaccines Work? – CDC
Φωτογραφία άρθρου: Mufid Majnun , Unsplash