ΘΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ
Σίγουρα κάποιοι από εσάς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπό θα έχει έστω μία φορά στη ζωή του υποστεί θλάση ή στραμπούληγμα. Και οι δύο αυτοί τραυματισμοί είναι αρκετά συχνοί και επηρεάζουν τους μύες και τους συνδέσμους. Για όσους δε γνωρίζουν, οι σύνδεσμοι είναι συνδετικοί ιστοί που ενώνουν δύο αρθρώσεις μεταξύ τους. Είναι παρόμοιοι με τους τένοντες απλώς οι τένοντες συνδέουν τους μυς με τα οστά του σώματος. Αυτή είναι και η διαφορά της θλάσης με το στραμπούληγμα (διάστρεμμα). Στην θλάση υπάρχει υπερβολικά έντονη διάταση του μυός ή ακόμα και ρήξη του, ενώ στο διάστρεμμα έχουμε διάταση ή ρήξη των συνδέσμων. Το στραμπούληγμα οφείλεται κυρίως σευπερβολικές πιέσεις που ασκούνται στην άρθρωση ύστερα από λάθος πάτημα, απότομη στροφή του ποδιού από σκληρό αντικείμενο ή ανώμαλο έδαφος, πτώση από μικρό ύψος ή εξαιτίας σύγκρουσης ή ανατροπής σε διάφορα αθλήματα
Οι περισσότερες θλάσεις και τα στραμπουλήγματα μπορούν να θεραπευτούν στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται να δείτε κάποιον γιατρό ή να επισκεφθείτε τα επείγοντα του νοσοκομείου. Και οι δύο περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από:
- Ευαισθησία και πόνο -συνήθως γύρω από τον αστράγαλο ,το πόδι, τον καρπό ,το γόνατο ή ακόμα και την πλάτη.
- Η τραυματισμένη περιοχή είναι είτε οιδηματώδης είτε μελανιασμένη.
- Δε μπορείτε να σηκώσετε βάρος στο τραυματισμένο μέλος ή να το χρησιμοποιήσετε φυσιολογικά.
- Εμφανίζετε μυϊκούς σπασμούς και κράμπες.
Πώς να αντιμετωπίσετε την θλάση και το στραμπούληγμα ;
Θα βοηθούσε να απομνημονεύσετε την αγγλική λέξη RICE.
R (Rest) Ανάπαυση – Σταματήστε κάθε είδους άσκηση και δραστηριότητα και προσπαθήστε να μη βάζετε βάρος πάνω από το τραυματισμένο μέλος.
Ι (Ice) Πάγος – Τοποθετήστε μία παγοθήκη είτε πάγο διπλωμένο σε μια λεπτή πετσέτα για περίπου είκοσι λεπτά στην παθούσα περιοχή και επαναλάβετε κάθε 2-3 ώρες.
C (Compression) Συμπίεση – Τοποθετήστε έναν επίδεσμο γύρω από το τραυματισμένο μέλος για να του παρέχετε επιπλέον υποστήριξη.
Ε (Elevation) Ανύψωση – Κρατήστε το τραυματισμένο μέλος ανυψωμένο σε μαξιλάρια όσο πιο ψηλά γίνεται.
Για να αποφύγετε τυχόν οίδημα και πρήξιμο προσπαθήστε να αποφύγετε τη ζέστη όπως ζεστά μπάνια κι επιθέματα ,την κατανάλωση αλκοόλ και το μασάζ στο σημείο του τραυματισμού για τις πρώτες μέρες. Εάν δεν αισθάνεστε πόνο προσπαθήστε να μετακινείτε ελαφρώς το τραυματισμένο μέλος, έτσι ώστε ο μυς να μη γίνει δυσκίνητος.
Η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη μπορούν να χορηγηθούν για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος. Επίσης, προτείνουμε να συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας προκειμένου να σας χορηγήσει gel και κρέμες με τις οποίες μπορείτε να αλείψετε το τραυματισμένο σημείο.
Αποθεραπεία διαστρέμματος ή θλάσης
Συνήθως μετά από 2 περίπου εβδομάδες το άτομο που έχει υποστεί θλάση ή διάστρεμμα νοιώθει πολύ καλύτερα. Αποφύγετε τρέξιμο και έντονες ασκήσεις για περίπου 8 εβδομάδες γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος περαιτέρω βλάβης.
Η αποθεραπεία σοβαρών διαστρεμμάτων μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Θα πρέπει να επισκεφθείτε το νοσοκομείο όταν:
- O τραυματισμός δεν καλυτερεύει μετά από αυτά που προαναφέραμε.
- Ο πόνος και το πρήξιμο χειροτερεύουν .
- Αν συνοδεύεται με υψηλό πυρετό ή αισθάνεστε ρίγη υπάρχει περίπτωση να συνυπάρχει φλεγμονή και λοίμωξη.
- Επίσης όταν ακούσετε ήχο σπασίματος (κρακ) τη στιγμή του τραυματισμού.
- Το τραυματισμένο μέλος έχει αλλάξει σχήμα.
- Το μέλος είναι μουδιασμένο ,έχει αλλάξει χρώμα και είναι κρύο όταν το αγγίζετε.
Στατιστικά, το διάστρεμμα της ποδοκνημικής αρθρώσεως είναι η συχνότερη τραυματική βλάβη του ανθρώπινου σώματος. Πάνω από 50% των διαστρεμμάτων οφείλονται σε αθλητικούς τραυματισμούς.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε έναν τέτοιον τραυματισμό;
- Διατάσεις πριν το ξεκίνημα έντονης άσκησης διότι οι κρύοι μύες είναι εύκολο να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Το ζέσταμα και οι διατάσεις δίνουν χρόνο στις αρθρώσεις να προετοιμαστούν για φυσική άσκηση.
- Συχνή άσκηση και γυμναστική – Μέτριας έντασης γυμναστική μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι προτιμότερη από πολύ έντονη άσκηση. Συμβάλλει στο να κάνει τις μυϊκές ίνες εύκαμπτες και ευλύγιστες έτσι ώστε σταδιακά να δυναμώνουν και να γίνονται περισσότερο ανθεκτικές.
- Να είστε προσεκτικοί και ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες- Όταν βρέχει, χιονίζει και έχει πάγο στο δρόμο να περπατάτε προσεχτικά και να φοράτε κατάλληλα παπούτσια.
- Να κάνετε συχνά διαλείμματα. Το να κάθεστε ή να είστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί μεγάλη τάση στους μύες.
- Επενδύστε σε κατάλληλο εξοπλισμό .Εξοπλισμός κακής ποιότητας δε θα σας παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεστε .Για να φροντίσετε τις αρθρώσεις και τους μύες σας πρέπει πρώτα να φροντίσετε για τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε.
Όσα φέρνει η ώρα λένε δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος ,οπότε ας είμαστε προσεκτικοί με το σώμα μας. Αλλά και στην περίπτωση που συμβεί κάτι ,η σωστή ενημέρωση και φροντίδα μπορεί να συμβάλει στην γρήγορη και άμεση επούλωση.
Υγεία στο σπίτι – Τα πάντα για την υγεία σας
Πηγές:
3. https://www.healthline.com/health/sprain-vs-strain#symptoms
Photo by Alora Griffiths on Unsplash