Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορωνοϊό

‘Οσα πρέπει να γνωρίζεις για τον κορονοϊό

O SARS COV-2 είναι ένας νέος κορονοϊός και είναι πλέον γνωστό ότι είναι υπεύθυνος για το ξέσπασμα μιας σειράς οξέων άτυπων αναπνευστικών λοιμώξεων. Αρχικά έκανε την εμφάνιση του στην πόλη Wuhan της Κίνας. Η ασθένεια που προκαλείται από αυτόν τον ιό έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

To μολυσμένο με κορονοϊό άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα 5-6 μέρες μετά την έκθεσή του στον ιό και έχει τη δυνατότητα να μολύνει άλλα άτομα για περίπου 14 ημέρες. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανισούν από ήπια έως και πολύ σοβαρά συμπτώματα. Οι περισσότεροι είναι είτε ασυμπτωματικοί φορείς που, παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίζουν  συμπτώματα, έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν άτομα με τα οποία έρχονται σε στενή επαφή, είτε έχουν μια ήπια ασθένεια με συμπτώματα που προσιδιάζουν σε αυτά της γρίπης. Οι μέτριες και σοβαρές περιπτώσεις είναι πιθανό να απαιτήσουν νοσηλεία και εντατική θεραπεία που συχνά περιλαμβάνει μη επεμβατικό ή ακόμα και επεμβατικό αερισμό, μαζί με αντιπυρετικά, αντιικά, αντιβιοτικά και στεροειδή φάρμακα.

Το κύριο σύμπτωμα του ιού είναι η υποξαιμία (χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα), η οποία μπορεί να επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε συνδρόμο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).Περίπου το 80% των ασθενών με COVID-19 αναπτύσσουν ήπια έως μέτρια νόσο.Το 15% των μολύνσεων όμως εξελίσσεται σε σοβαρά στάδια που απαιτούν υποστήριξη οξυγόνου και περίπου το 5% των ασθενών αναπτύσσει κρίσιμη νόσο, όπως ARDS, σηπτικό σοκ ή πολυοργανική ανεπάρκεια. Η ηλικία, διάφορα υποκείμενα νοσήματα (π.x.διαβήτης, παχυσαρκία, πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακές παθήσεις) και ορισμένοι γενετικοί πολυμορφισμοί συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το προοδευτικό πνευμονικό οίδημα που σχετίζεται με παρατεταμένη πνευμονική φλεγμονή, κυψελιδική κατάρρευση, ατελεκτασία και ίνωση βλάπτει περαιτέρω τη συνολική πνευμονική λειτουργία, με αποτέλεσμα την προοδευτική υποξία του ιστού . Άλλα χαρακτηριστικά του σοβαρού COVID-19 είναι η φλεγμονή του ενδοθηλίου, η εξαγγείωση και τα θρομβωτικά επεισόδια.

Προστασία

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και επιβράδυνσης της μετάδοσης του ιού είναι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση. Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους από μόλυνση φορώντας μια σωστά τοποθετημένη μάσκα και πλένοντας τα χέρια σας ή χρησιμοποιώντας συχνά ένα καλής ποιότητας αντισηπτικό. Εμβολιαστείτε όταν έρθει η σειρά σας και ακολουθήστε τις τοπικές οδηγίες.

Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από το στόμα ή τη μύτη ενός μολυσμένου ατόμου υπό μορφή μικρών σωματιδίων υγρού όταν βήχει, φτερνίζεται, μιλάει, τραγουδάει ή αναπνέει. Αυτά τα σωματίδια κυμαίνονται από μεγαλύτερα αναπνευστικά σταγονίδια έως μικρότερα αερολύματα. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε την αναπνευστική εθιμοτυπία, για παράδειγμα βήχοντας με λυγισμένο αγκώνα, και να μείνετε σπίτι μέχρι να αναρρώσετε εάν αισθάνεστε αδιαθεσία.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού (COVID-19) στους ενήλικες μπορεί να περιλαμβάνουν:

-υψηλή θερμοκρασία ή ρίγος (ρίγη) – υψηλή θερμοκρασία σημαίνει ότι αισθάνεστε ζεστό όταν αγγίζετε το στήθος ή την πλάτη σας (δεν χρειάζεται να μετρήσετε τη θερμοκρασία σας)

-ένας νέος, συνεχής βήχας – αυτό σημαίνει έντονος βήχας για περισσότερο από μία ώρα ή τρία ή περισσότερα επεισόδια βήχα εντός 24 ωρών.

-απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης

-δυσκολία στην αναπνοή

-αίσθημα κούρασης ή εξάντλησης

-Κόπωση σώματος

-πονοκέφαλος

-πονόλαιμος

-βουλωμένη μύτη ή καταρροή

-απώλεια της όρεξης

-διάρροια

-αίσθημα ναυτίας και έμετος

Ο χρόνος ανάρρωσης από τον COVID-19 είναι διαφορετικός για τον καθένα.

Σε μερικούς ανθρώπους, ο κορονοϊός (COVID-19) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που διαρκούν εβδομάδες ή μήνες μετά την εξάλειψη της μόλυνσης. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται σύνδρομο μετα-COVID-19 .Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες και οι περισσότεροι θα αναρρώσουν πλήρως μέσα σε 12 εβδομάδες. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Οι πιθανότητες εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών/συμπτωμάτων δε φαίνεται να συνδέονται με τη βαρύτητα της λοίμωξης. Ακόμη και τα άτομα που είχαν ήπια συμπτώματα στην αρχή μπορεί να παρουσιάσουν μακροχρόνια προβλήματα.

Τα κοινά μακροχρόνια συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν:

υπερβολική κόπωση

δυσκολία στην αναπνοή

πόνο ή σφίξιμο στο στήθος

προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση

δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία)

αίσθημα παλμών της καρδιάς

αίσθημα τσιμπημάτων σαν από καρφίτσες και βελόνες

πόνο στις αρθρώσεις

κατάθλιψη και άγχος

εμβοές, πόνοι στα αυτιά

αίσθημα αδιαθεσίας, ζάλη ,διάρροια, πόνοι στο στομάχι, απώλεια όρεξης

υψηλή θερμοκρασία, βήχας, πονοκεφάλος, πονόλαιμος, αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης

εξανθήματα

Εμβολιασμός:

Ο εμβολιασμός συνέβαλε αποτελεσματικά στη μείωση του αριθμού των ατόμων που εμφανίζουν σοβαρά και δυνητικά επικίνδυνα για τη ζωή συμπτώματα. Τα περισσότερα εμβολιασμένα άτομα , συμπεριλαμβανομένων των ασθενών υψηλού κινδύνου, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα όταν μολύνονται από τον ιό και μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες νοσηλείας.

 Ο εμβολιασμός δεν εγγυάται ότι το άτομο δε θα νοσήσει από κορονοϊό αλλά το προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Δουλεύοντας σε πτέρυγα COVID και στο πρώτο κύμα  της πανδημίας αλλά και αυτή την περίοδο, παρατηρώ ότι τα συμπτώματα των εμβολιασμένων ασθενών έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό και το μεγαλύτερο ποσοστό δεν καταλήγει στην εντατική όπως συνηθιζόταν. Βέβαια ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και το δικαίωμα επιλογής όσον αφορά τον εμβολιασμό πρέπει να γίνεται σεβαστό και όχι να κατακρίνεται. Το σημαντικότερο είναι να κρατάμε υγιείς τους εαυτούς μας και τους γύρω μας γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι η υγεία δεν είναι δεδομένη.

Stay tuned

Τα πιο πρόσφατα άρθρα μας

Απαλλάξου από τα μικρόβια

Και τώρα ένα άρθρο που απευθύνεται στους μικρούς φίλους της σελίδας μας και έχει στόχο να τους ενημερώσει για τα μικρόβια. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού

Περισσότερα

Υψόμετρο και αναπνοή

Γεια σας και καλωσήρθατε σε άλλο ένα ταξίδι στην επιστήμη. Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες συζητούσα με ένα φίλο μου που έχει πάθος με την πεζοπορία

Περισσότερα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα πολλαπλασιάζονται και η αιτία είναι ακόμα άγνωστη

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα νοσήματα Υπάρχουν φορές που μαθαίνουμε ότι κάποιος γνωστός μας  πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες τις τελευταίες

Περισσότερα