Πνιγμονή

Πνιγμονή: Η γνώση πρώτων βοηθειών σώζει ζωές.



Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με περιστατικά πνιγμονής είτε σε εμάς τους ίδιους είτε σε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο π.χ σε ένα οικογενειακό τραπέζι είτε απολαμβάνοντας ένα γεύμα εκτός σπιτιού. Η γνώση πρώτων βοηθειών είναι σημαντική όχι μόνο για τους επαγγελματίες υγείας αλλά και για όλα τα άτομα ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Θα έλεγε κανείς ότι είναι θέμα ζωής και θανάτου. Πολλές φορές ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του συμβάντος και της άφιξης του ασθενοφόρου, είναι αρκετά κρίσιμος καθώς λάθος κινήσεις και χειρισμοί μπορούν να αποβούν μοιραία για τον παθόντα. Εν καιρώ, θα ανεβούν άρθρα με πρώτες βοήθειες για διαφορετικά περιστατικά αλλά στο συγκεκριμένο άρθρο θα δώσουμε έμφαση στην πνιγμονή.

Πρώτα απ’ όλα, ως πνιγμονή ορίζεται η μερική είτε η ολική απόφραξη του αεραγωγού από ξένο σώμα. Αρχικά είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να αξιολογήσουμε εάν η απόφραξη είναι ήπια, δηλαδή αν το άτομο μπορεί να βήξει αποτελεσματικά και να αναπνεύσει ,ή σοβαρή με το άτομο να μη μπορεί να αναπνεύσει, να βήξει ή να μιλήσει .

Ας δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε λοιπόν για την καλύτερη αντιμετώπιση της πνιγμονής.
Στην αρχή θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θύμα και να το ενθαρρύνουμε να βήξει. Εάν διαπιστώσουμε σημεία σοβαρής απόφραξης του αεραγωγού πλησιάζουμε δίπλα στο θύμα, το βοηθάμε να σκύψει ελαφρώς μπροστά, στηρίζουμε το στήθος του με το ένα χέρι και με το άλλο το χτυπάμε πέντε φορές δυνατά στην πλάτη με το κάτω μέρος της παλάμης στο σημείο μεταξύ των οστών της ωμοπλάτης. Ο λόγος που το θύμα πρέπει να είναι ελαφρώς σκυμμένο προς τα εμπρός είναι το ότι εάν το αντικείμενο που προκάλεσε την απόφραξη αποκολληθεί, πρέπει να εξέλθει από το στόμα Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί πιο βαθιά στον αεραγωγό, επιδεινώνοντας το υπάρχον πρόβλημα.


Εάν τα πέντε χτυπήματα μεταξύ των οστών της ωμοπλάτης δε βοηθήσουν το θύμα και δεν έχουμε εκκαθάριση του αεραγωγού από το ξένο αντικείμενο, τότε θα πρέπει να καταφύγουμε στις κοιλιακές συμπιέσεις που είναι γνωστές ως ‘’λαβή του Ηeimlich’’. Για να δώσουμε θωρακικές συμπιέσεις πρέπει να είμαστε ακριβώς πίσω από το θύμα και να το αγκαλιάσουμε τοποθετώντας τα χέρια μας στο πάνω μέρος της κοιλιάς του ( κάνουμε το ένα χέρι μας γροθιά και το πιέζουμε με το άλλο μας χέρι στο σημείο μεταξύ του αφαλού και του κάτω μέρους του στέρνου). Βοηθούμε το θύμα να σκύψει μπροστά ελαφρώς και πιέζουμε προς τα μέσα και προς τα πάνω δυνατά και αφήνουμε .Το επαναλαμβάνουμε 5 φορές. Εάν η απόφραξη δε λυθεί, ξαναεφαρμόζουμε το πρώτο βήμα με τα πέντε χτυπήματα ανάμεσα στα οστά της ωμοπλάτης και συνεχίζουμε με τις πέντε κοιλιακές συμπιέσεις όπως περιγράψαμε παραπάνω.


Εάν το θύμα χάσει τις αισθήσεις του ,θα πρέπει να το στηρίξουμε και να το ξαπλώσουμε προσεκτικά στο έδαφος ,να καλέσουμε αμέσως το ασθενοφόρο και να αρχίσουμε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με 30 θωρακικές συμπιέσεις και 2 αναπνοές έως ότου φτάσουν οι διασώστες. Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση θα μελετηθεί εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο.

Υγεία στο σπίτι – Τα πάντα για την υγεία σας

Stay tuned

Τα πιο πρόσφατα άρθρα μας

Απαλλάξου από τα μικρόβια

Και τώρα ένα άρθρο που απευθύνεται στους μικρούς φίλους της σελίδας μας και έχει στόχο να τους ενημερώσει για τα μικρόβια. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού

Περισσότερα

Υψόμετρο και αναπνοή

Γεια σας και καλωσήρθατε σε άλλο ένα ταξίδι στην επιστήμη. Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες συζητούσα με ένα φίλο μου που έχει πάθος με την πεζοπορία

Περισσότερα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα πολλαπλασιάζονται και η αιτία είναι ακόμα άγνωστη

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα νοσήματα Υπάρχουν φορές που μαθαίνουμε ότι κάποιος γνωστός μας  πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες τις τελευταίες

Περισσότερα