Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορωνοϊό

Σε τι βαθμό είναι προστατευμένοι από τον κορωνοϊό οι πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία;

Πριν λίγους μήνες το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ (πόλη της Αγγλίας) δημοσίευσε τα αποτελέσματα μίας έρευνας, η οποία είχε ως στόχο να αξιολογήσει την παραγωγή αντισωμάτων σε ασθενείς με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ) μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού (covid-19).

H Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ) χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό ώριμων Β-λεμφοκυττάρων και είναι ο πιο συχνός τύπος λευχαιμίας στην Ευρώπη και την Αμερική. Εάν θέλετε να εξοικειωθείτε περισσότερο με τα είδη λευχαιμίας μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο βίντεό μου στο YouTube. H Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ) μπορεί να προκαλέσει δευτεροπαθή ανοσοανεπάρκεια με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή την  πληροφορία, δεν προκαλεί εντύπωση η παρατήρηση αυξημένης θνητότητας και θνησιμότητας σε ασθενείς με ΧΛΛ που νόσησαν με κορωνοϊό.

Στη μελέτη του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ συμμετείχαν 299 άτομα με ΧΛΛ τα οποία έλαβαν δύο δόσεις είτε του εμβολίου της Pfizer είτε αυτού της AstraZeneca. Σε 13 από αυτούς τους ασθενείς το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης ήταν 3 εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι χρειάστηκε να περιμένουν 12 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση. Στην Αγγλία η στρατηγική ήταν να εμβολιαστούν το γρηγορότερο δυνατό όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Για το λόγο αυτό η πλειοψηφία έλαβε τη δεύτερη δόση μετά από 12 εβδομάδες.

Ας περάσουμε όμως στα αποτελέσματα της μελέτης. Διαπιστώθηκε ότι το 34% των ασθενών με ΧΛΛ ανάπτυξε αντισώματα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 75% μετά τη δεύτερη δόση. Συγκριτικά, στους υγιείς εθελοντές παρατηρήθηκε παραγωγή αντισωμάτων σε ποσοστό 100% μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

Παρόλο που το 75% των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών με ΧΛΛ ανέπτυξε αντισώματα, ο αριθμός των αντισωμάτων τους ήταν μικρότερος συγκριτικά με αυτόν που παρατηρήθηκε στους υγιείς συμμετέχοντες. Επιπλέον, οι ασθενείς που λάμβαναν θεραπευτική αγωγή με BTK αναστολείς (αναστολείς της τυροσινικής κινάσης του Bruton)  ή είχαν ανεπάρκεια αντισωμάτων IgA ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αντισώματα.  Δύο ΒΤΚ αναστολείς που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της ΧΛΛ είναι η ιμπρουτινίμπη (ibrutinib) και η ακαλαμπρουτινίμπη (acalabrutinib). Υπάρχουν και άλλα παρόμοια φάρμακα που βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών. Στο παρόν άρθρο δε θα αναλύσω τι είναι οι BTK αναστολείς και πως λειτουργούν. Σχετικά με την ανεπάρκεια ΙgA αντισωμάτων, η οποία έιναι πολύ συχνή σε ασθενείς με ΧΛΛ, καλό είναι να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός μας παράγει διαφορετικούς τύπους αντισωμάτων (IgA, IgD, IgE, IgM, IgG). Για να διαπιστώσετε αν έχετε ανεπάρκεια αντισωμάτων IgA αρκεί ένα απλό τεστ ανοσοσφαιρινών.

Όσον αφορά τη μελέτη του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν αξιολόγησε τον αριθμό των Τ-λεμφοκυττάρων  στο αίμα των συμμετεχόντων. Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος, καθώς τα Τ-λεμφοκύτταρα πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από τον κορωνοϊό. Είναι πιθανό οι ασθενείς που δεν ανέπτυξαν αντισώματα, να παρουσίασαν αύξηση του αριθμού των Τ-λεμφοκυττάρων τους. Αυτό βέβαια είναι απλώς μια υπόθεση.

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι οι ασθενείς με ΧΛΛ και ειδικά αυτοί που λαμβάνουν θεραπεία με BTK αναστολείς ή έχουν ανεπάρκεια αντισωμάτων IgA, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ένα τεστ αντισωμάτων θα μπορούσε να ανιχνεύσει αν έχουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Παρόλ’ αυτά το τεστ αυτό δε μπορεί να δώσει πληροφορίες για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντισώματα αυτά.

Υγεία στο σπίτι – Τα πάντα για την υγεία σας

Πηγή:

  1. www.cllsupport.org.uk

Εικόνα: Fusion Medical Animation on Unsplash

Stay tuned

Τα πιο πρόσφατα άρθρα μας

Απαλλάξου από τα μικρόβια

Και τώρα ένα άρθρο που απευθύνεται στους μικρούς φίλους της σελίδας μας και έχει στόχο να τους ενημερώσει για τα μικρόβια. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού

Περισσότερα

Υψόμετρο και αναπνοή

Γεια σας και καλωσήρθατε σε άλλο ένα ταξίδι στην επιστήμη. Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες συζητούσα με ένα φίλο μου που έχει πάθος με την πεζοπορία

Περισσότερα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα πολλαπλασιάζονται και η αιτία είναι ακόμα άγνωστη

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα νοσήματα Υπάρχουν φορές που μαθαίνουμε ότι κάποιος γνωστός μας  πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες τις τελευταίες

Περισσότερα