Canva Nephrophathy

Διαβητική Νεφροπάθεια: Γνωρίστε μια από τις σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη

Τι είναι η Διαβητική Νεφροπάθεια;

Διαβητική Νεφροπάθεια είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει τη νεφρική βλάβη που προκαλείται από το σακχαρώδη διαβήτη. Συνήθως εξελίσσεται αργά και μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι ο ασθενής να οδηγηθεί σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

1 στους 5 ασθενείς θα χρειαστεί θεραπεία

Περίπου 1 στους 5 διαβητικούς θα χρειαστεί θεραπεία για τη Διαβητική Νεφροπάθεια. Αυτό το στατιστικό μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται αρκετά ανησυχητικό, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της επιπλοκής. Αν η διαβητική νεφροπάθεια διαγνωστεί νωρίς, η εξέλιξή της μπορεί να επιβραδυνθεί με την κατάλληλη θεραπεία.

Τι προκαλεί τη Διαβητική Νεφροπάθεια;

Όταν ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι καλά ρυθμισμένος, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν βλάβες στα μικρά αγγεία των νεφρών και μειώνουν την ικανότητά τους να φιλτράρουν αποτελεσματικά το αίμα. Η καλή νεφρική λειτουργεία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς εξασφαλίζει την αποβολή τοξικών ουσιών και τη διατήρηση των ηλεκτρολυτών σε φυσιολογικά επίπεδα. Γενικά, οι νεφροί είναι εξαιρετικά περίπλοκα όργανα και επιτελούν πολλές εξειδικευμένες λειτουργείες των οποίων η ανάλυση ξεφεύγει από τους στόχους του συγκεκριμένου άρθρου. Όπως είπαμε παραπάνω, η βλάβη των αγγείων των νεφρών από την περίσσεια γλυκόζης στο αίμα τους καθιστά λιγότερο αποτελεσματικούς ως φίλτρα και ως αποτέλεσμα αδυνατούν να συγκρατήσουν ουσίες που κανονικά δε θα αποβάλλονταν με τα ούρα. Ο εντοπισμός πρωτεϊνών στα ούρα, μια κατάσταση που ονομάζεται πρωτεϊνουρία, αποτελεί ένα από τα αρχικά σημεία νεφρικής βλάβης.

Συμπτώματα νεφρικής νόσου

Στα αρχικά στάδια της νόσου οι ασθενείς είναι πιθανό να είναι τελείως ασυμπτωματικοί και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό κάποιος που είναι διαβητικός να προγραμματίζει ετήσιες εξετάσεις προκειμένου να ελέγχεται η νεφρική λειτουργία. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου εάν ακολουθηθεί κατάλληλη θεραπεία.

Καθώς η νεφρική νόσος εξελίσσεται μπορεί να παρατηρηθούν μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  1. Αιματουρία (αίμα στα ούρα)
  2. Οίδημα (πρήξιμο) στους αστραγάλους, τα πόδια και τα χέρια
  3. Κόπωση
  4. Δύσπνοια

Φυσικά, τα παραπάνω συμπτώματα δεν αποτελούν από μόνα τους διαγνωστικό κριτήριο, καθώς μπορεί να προκληθούν και από άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε σχετικά με το πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής βλάβης, πατήστε εδώ.

Τα δύο ετήσια τεστ που χρειάζεται να κάνουν οι διαβητικοί ασθενείς

  1. Εξέταση ούρων: Πιο συγκεκριμένα ελέγχεται η αναλογία της αλβουμίνης προς την κρεατινίνη και το τεστ αυτό μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε εάν έχουμε παθολογική απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα.
  2. Εξέταση αίματος: Ελέγχονται τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα, η οποία είναι ένα παραπροϊόν του μεταβολισμού των μυών. Τα επίπεδα κρεατινίνης μαζί με κάποια άλλα στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο και η φυλή χρησιμοποιούνται προκειμένου να υπολογιστεί ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης, που αποτελεί δείκτη αξιολόγησης της νεφρικής λειτουργίας.

Θεραπευτική προσέγγιση νεφρικής νόσου

Το είδος της θεραπείας διαφέρει ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Πάντως, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα είναι εξέχουσας σημασίας, καθώς η υπέρταση μπορεί να επιταχύνει και να επιδεινώσει την υπάρχουσα νεφρική βλάβη. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά είναι οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και οι ανταγωνιστές του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης.

Η σωστή διατροφή είναι επίσης σημαντική και συνίσταται η καθοδήγηση από κάποιον διαιτολόγο.

Τα καλά νέα είναι ότι, καθώς βελτιώνονται οι διαθέσιμες θεραπείες και το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης, όλο και λιγότεροι ασθενείς αναπτύσσουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Εάν συμβεί αυτό, η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει είτε την αιμοδιάλυση είτε τη μεταμόσχευση νεφρού.

Πηγές:

1.diabetes.org.uk2

2.Kidney.org

3.News-medical.net – What is creatinine?  

Stay tuned

Τα πιο πρόσφατα άρθρα μας

Απαλλάξου από τα μικρόβια

Και τώρα ένα άρθρο που απευθύνεται στους μικρούς φίλους της σελίδας μας και έχει στόχο να τους ενημερώσει για τα μικρόβια. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού

Περισσότερα

Υψόμετρο και αναπνοή

Γεια σας και καλωσήρθατε σε άλλο ένα ταξίδι στην επιστήμη. Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες συζητούσα με ένα φίλο μου που έχει πάθος με την πεζοπορία

Περισσότερα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα πολλαπλασιάζονται και η αιτία είναι ακόμα άγνωστη

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα νοσήματα Υπάρχουν φορές που μαθαίνουμε ότι κάποιος γνωστός μας  πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες τις τελευταίες

Περισσότερα