Λοπεραμίδη: Το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη διάρροια

Λοπεραμίδη

Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για μία φαρμακευτική ουσία που λίγο πολύ όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει.

Ονομάζεται λοπεραμίδη και είναι η δραστική ουσία που περιέχεται στο γνωστό φαρμακευτικό σκεύασμα Imodium.

Η λοπεραμίδη αποτελεί το φάρμακο εκλογής για τη διάρροια, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα ιογενούς γαστρεντερίτιδας ή να κάποιας άλλης παθολογικής κατάστασης όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για την ανακούφιση από τη διάρροια που εμφανίζεται στο πλαίσιο εντερικών διαταραχών όπως η νόσος του Chron, η ελκώδης κολίτιδα και το σύνδρομο βραχέως εντέρου.

Αλλά ας μπούμε στο θέμα μας. Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να σας ενημερώσει σχετικά με το σωστό τρόπο χορήγησης της λοπεραμίδης καθώς και για τυχόν παρενέργειες.

Σκεύασμα:

Η λοπεραμίδη διατίθεται κυρίως σε μορφή κάψουλας των 2 mg. Αν υπάρχει πρόβλημα κατάποσης διατίθεται και σε υγρή μορφή (1mg/5ml) και μπορεί να χορηγηθεί είτε από το στόμα είτε μέσω ρινογαστρικού σωλήνα ή γαστροστομίας.

Δοσολογία:

Σε περίπτωση οξείας διάρροιας το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να λάβετε μία αρχική δόση των 4mg, δηλαδή 2 κάψουλες ή 20 ml από το εναιώρημα ( υγρή μορφή του φαρμάκου). Στη συνέχεια λαμβάνετε 2 mg μετά από κάθε διαρροϊκή κένωση με μέγιστη συνολική ημερήσια δόση τα 8 mg. Δηλαδή μπορείτε να λάβετε μέχρι 4 δόσεις λοπεραμίδης ημερησίως.

Παρενέργειες:

Η λοπεραμίδη (Imodium) είναι ένα φάρμακο με ασφαλές προφίλ και δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Οι τυχόν παρενέργειες μπορούν εύκολα να προβλεφθούν εάν γνωρίζουμε το μηχανισμό δράσης του φαρμάκου.

Πώς δρα λοιπόν η λοπεραμίδη; Με πολύ απλά λόγια μειώνει τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου με αποτέλεσμα την πιο αργή προώθηση του εντερικού περιεχομένου.

Γνωρίζοντας την παραπάνω πληροφορία μπορείτε να καταλάβετε γιατί μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η δυσκοιλιότητα, οι κοιλιακές κράμπες και η συσσώρευση αερίων στο έντερο (μετεωρισμός).

Προσοχή:

  1. Μη χορηγείτε λοπεραμίδη σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών, χωρίς να έχετε συμβουλευτεί τον ιατρό τους.
  2. Υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αρρυθμίες.
  3. Σε περίπτωση οξείας διάρροιας μη χρησιμοποιείτε λοπεραμίδη για περισσότερες από πέντε μέρες. Αν η διάρροια επιμένει ή δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία επικοινωνήστε αμέσως με τον ιατρό σας.
  4. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται αν παρουσιαστεί διάρροια κατά τη διάρκεια θεραπείας με αντιβιοτικά ( κυρίως ευρέως φάσματος) . Στην περίπτωση αυτή επικοινωνήστε με τον ιατρό σας πριν καταφύγετε στη λύση της λοπεραμίδης.

Γνωρίζοντας τις παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λοπεραμίδη σωστά και να ξέρετε τι να αναμένετε από άποψη παρενεργειών. Πρόκειται για ένα κατά γενική ομολογία ασφαλές φαρμακευτικό σκεύασμα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να το χρησιμοποιούμε αλόγιστα.

Στην ιστοσελίδα μας , μεταξύ πολλών άλλων, θα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με διαδεδομένα φαρμακευτικά σκευάσματα, που όλοι λίγο πολύ χρησιμοποιούμε.

Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε όλοι καλά!

Υγεία στο σπίτι – Τα πάντα για την υγεία σας

Πηγές:

  1. The top 100 drugs, Churchill Livingstone Elsevier.
  2. nhs.uk/medicines

Photo from pexels.com

Stay tuned

Τα πιο πρόσφατα άρθρα μας

Απαλλάξου από τα μικρόβια

Και τώρα ένα άρθρο που απευθύνεται στους μικρούς φίλους της σελίδας μας και έχει στόχο να τους ενημερώσει για τα μικρόβια. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού

Περισσότερα

Υψόμετρο και αναπνοή

Γεια σας και καλωσήρθατε σε άλλο ένα ταξίδι στην επιστήμη. Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες συζητούσα με ένα φίλο μου που έχει πάθος με την πεζοπορία

Περισσότερα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα πολλαπλασιάζονται και η αιτία είναι ακόμα άγνωστη

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα νοσήματα Υπάρχουν φορές που μαθαίνουμε ότι κάποιος γνωστός μας  πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες τις τελευταίες

Περισσότερα