Πλαστικά απορρίμματα

Πλαστικά Απορρίμματα-Ένας μεγάλος κίνδυνος

Το πλαστικό είναι ένα συνθετικό οργανικό πολυμερές κατασκευασμένο από πετρέλαιο. Κατασκευάστηκε πρώτη φορά το 1907 και μέχρι το 2019 η παραγωγή πλαστικού αυξήθηκε 230 φορές, φτάνοντας τα 460 εκατομμύρια τόνους. Μέχρι τότε συνολικά είχαν παραχθεί 9,5 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Είναι πραγματικά ανησυχητικό αν σκεφτούμε ότι αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από ένα τόνο πλαστικού για κάθε άνθρωπο! Οι συσκευασίες είναι η κύρια χρήση πρωτογενών πλαστικών και ακολουθεί η οικοδομή και τα κατασκευαστικά υλικά.


Κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού, εκ των οποίων οι μισοί χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών μιας χρήσης (τσάντες, καλαμάκια). Ένα από τα άσχημα της υπόθεσης είναι ότι περίπου 14 από τα 300 εκατομμύρια απορρίπτονται ετησίως στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Το 80% των πλαστικών αυτών προέρχεται από χερσαίες πηγές και το υπόλοιπο 20% από θαλάσσιες πηγές (αλιεία, ναυτιλία).

Η συσσώρευση πλαστικών απορριμμάτων έχει σοβαρές συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα, τη θαλάσσια ζωή, την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία (τουρισμό) και παίζει ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Τα θαλάσσια είδη κινδυνεύουν άμεσα από κατάποση, ασφυξία, εμπλοκή, τραύματα και μολύνσεις. Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα επηρεάζοντας τους οργανισμούς και φτάνοντας μέχρι και τον άνθρωπο.

Δε θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, το γεγονός ότι μικροπλαστικές ίνες έχουν εντοπιστεί στο γαστρεντερικό σύστημα θαλάσσιων ζώων που βρέθηκαν νεκρά στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το πλαστικό περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες επηρεάζοντας με ποικίλους τρόπους τα συστήματα των οργανισμών, διαταράσσοντας τις ισορροπίες και έχοντας σοβαρές επιπτώσεις σε όλα τα είδη. Τέλος,  συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, καθώς η καύση του απελευθερώνει σημαντικά ποσά διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξάνοντας τα επίπεδα τους.

Πηγές:
1.IUCN-Marine plastic pollution 2021
2.Hannah Ritchie and Max Roser (2018) – “Plastic Pollution”

Εικόνα: Canva Teams

Stay tuned

Τα πιο πρόσφατα άρθρα μας

Απαλλάξου από τα μικρόβια

Και τώρα ένα άρθρο που απευθύνεται στους μικρούς φίλους της σελίδας μας και έχει στόχο να τους ενημερώσει για τα μικρόβια. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού

Περισσότερα

Υψόμετρο και αναπνοή

Γεια σας και καλωσήρθατε σε άλλο ένα ταξίδι στην επιστήμη. Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες συζητούσα με ένα φίλο μου που έχει πάθος με την πεζοπορία

Περισσότερα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα πολλαπλασιάζονται και η αιτία είναι ακόμα άγνωστη

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα νοσήματα Υπάρχουν φορές που μαθαίνουμε ότι κάποιος γνωστός μας  πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες τις τελευταίες

Περισσότερα