Το άρθρο δημιουργήθηκε με τη χρηματοδότηση του European Solidarity Corps Gr μέσω του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Ανέμελα χρόνια
Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι τον εαυτό μου να είναι κάθε τρεις και λίγο τραυματίας. Αρκετοί από τους μικροτραυματισμούς αυτούς προέκυπταν στον χώρο του σχολείου, οπού το παιχνίδι στα διαλείμματα, ακόμα και μέσα στην τάξη, δε σταματούσε ποτέ. Η ενέργεια ήταν αστείρευτη, όπως και η βλακεία που μας διακατείχε.. Αυτή η αλήθεια. Έτσι είναι η φύση των παιδιών και δε βρίσκω τίποτα το μεμπτό σε αυτό. Αναπόφευκτα, λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε κάποιον μαθητή/μαθήτρια που χτύπησε.
Το παραμύθι είχε..δράκο
Συνεχίζοντας την αναδρομή στα παιδικά μου χρόνια, θυμάμαι τους γονείς μου να περιποιούνται κάθε μου πληγή όταν γύριζα σπίτι. Η πληγή πλενόταν επιμελώς και συνήθως καλυπτόταν με κάποιο hansaplast ή κάποιο μεγαλύτερο επίθεμα, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του τραυματισμού. Ωραία η περιποίηση, δεν μπορώ να πω. Γι’αυτό και κατά βάθος μου άρεσε που ήμουν τραυματίας. Και μπορεί να ακούγονται όλα τέλεια, αλλά το παραμύθι είχε δράκο, ο οποίος δεν ήταν τυχαίος. Ήταν σεσημασμένος και το όνομά του ήταν ΟΞΥΖΕΝΕ. Kάποιοι καλοί φίλοι τον φώναζαν και Υπεροξείδιο του Υδρογόνου. Ο κύριος ΟΞΥΖΕΝΕ, φορώντας ένα προσωπείο που θα ζήλευαν και οι μεγαλύτεροι υποκριτές, είχε καταφέρει να μπει μέσα σχεδόν σε κάθε σπίτι, πείθοντας τους ανυποψίαστους γονείς ότι μπορεί να απαλλάξει τις πληγές των παιδιών τους από ανεπιθύμητα μικρόβια. Έλεγε όμως τη μισή αλήθεια..Αν δεν ήταν πανούργος και μοχθηρός, τι δράκος θα ήταν άλλωστε;
Μια μάχη πάνω στο δέρμα
Θυμάμαι το οξυζενέ να πέφτει στον δέρμα μου, πάνω στην ανοιχτή πληγή. Αμέσως προκαλούσε ένα άκρως δυσάρεστο τσούξιμο. Αλλά αν είναι να καθαρίσει η πληγή, χαλάλι σκεφτόμουν. Έβλεπα τον αφρό και τις φυσαλίδες που σχηματίζοντας στην πληγή και φανταζόμουν το οξυζενέ να εξουδετερώνει κάθε μικρόβιο που είχε τολμήσει να επιμολύνει την περιοχή. Στο μυαλό μου υπήρχε η εξής αβάσιμη και καθόλου τεκμηριωμένη θεωρία: Όσο εντονότερο το τσούξιμο και όσο περισσότερος ο αφρός και οι φυσαλίδες, τόσο καλύτερη δουλειά έκανε το οξυζενέ και τόσα περισσότερα μικρόβια σκότωνε. Τίμιος συλλογισμός για ένα παιδί του οποίου η φαντασία κάλπαζε! Φανταζόμουν να γίνεται μια πραγματική μάχη πάνω στο τραυματισμένο μου δέρμα. Το οξυζενέ με τη μορφή ενός πανίσχυρου μαχητή εξουδετέρωνε κάθε δύσμοιρο μικρόβιο που τολμούσε να βρεθεί στον δρόμο του. Αλλά άλλο η φαντασία και άλλο η πραγματικότητα. Πια το γνωρίζω πολύ καλά αυτό, όπως και οι περισσότεροι από εσάς θέλω να πιστεύω.
Κανένα περιθώριο για παρερμηνεία
Τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Το οξυζενέ δεν προτείνεται πια σε καμία περίπτωση για την περιποίηση τραυμάτων. Και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι καθυστερεί την επούλωση και βλάπτει υγιή κύτταρα του δέρματός μας, εμποδίζοντας τα να επιδιορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε από τον τραυματισμό.
Δυστυχώς, πολλοί χρησιμοποιούν ακόμα οξυζενέ, μιας και δε γνωρίζουν τις επιβλαβείς δράσεις του. Προσωπικά, έχω δει οξυζενέ σε αρκετούς σάκους πρώτων βοηθειών, πράγμα που δε θα έπρεπε να συμβαίνει.
Όλα είναι μια συνήθεια
Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει οξυζενέ στον σάκο πρώτων βοηθειών του σχολείου σας, ενημερώστε τους συναδέλφους σας ότι η χρήση του είναι πια παρωχημένη. Είμαι σίγουρος ότι αρκετοί έχουν συνδυάσει το οξυζενέ με την περιποίηση των τραυμάτων, θεωρώντας την πρακτική αυτή πετυχημένη και αποτελεσματική. Είναι μια συνήθεια που έγινε λατρεία και οι συνήθειες, καλώς ή κακώς, δύσκολα κόβονται.
Στην προσπάθειά μου να επιτευχθεί αυτό, στο επόμενο άρθρο θα παρουσιάσω τα ερευνητικά δεδομένα που στρέφονται κατά της χρήσης του οξυζενέ. Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολλά και δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και αμφιβολίες. Αν καταφέρουμε να πείσουμε τους φανατικούς υποστηρικτές του οξυζενέ ότι η σχέση ‘εμπιστοσύνης’ που θεωρούν ότι έχουν μαζί του είναι στην πραγματικότητα τοξική και τίποτα περισσότερο από μία κακή συνήθεια, ίσως καταφέρουν να το αποχωριστούν και να το τοποθετήσουν στη θέση που του αρμόζει, η οποία σίγουρα δεν είναι ο σάκος πρώτων βοηθειών, αλλά ο κάδος σκουπιδιών του σχολείου.
Για όποιον/όποια πείστηκε ήδη και δεν περιμένει το επόμενο άρθρο για σχηματίσει τελική άποψη, να αναφέρω ότι οι περισσότερες πληγές αρκεί να καθαριστούν με καθαρό τρεχούμενο νερό ή αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στον σάκο πρώτων βοηθειών της σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί κάποιο αντισηπτικό μια επιλογή είναι το διάλυμα χλωρεξιδίνης 0.05%. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου σχετικά με την περιποίηση μιας πληγής.
Για περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πρώτες βοήθειες μείνετε συντονισμένοι. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό στα κανάλια μας σε YouTube, TikTok και Instagram.
Ραντεβού στο επόμενο!
