chuttersnap-TSgwbumanuE-unsplash

Ποίο είναι το ιδανικό αντηλιακό; Μάθετε τι είναι ο δείκτης SPF.

Μιας και όλοι έχουμε ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουμε σύντομα να κάνουμε μπάνια και ηλιοθεραπεία είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για τα αντηλιακά και πιο συγκεκριμένα για το δείκτη SPF ( Sun Protection Factor-Δείκτης προστασίας από τον ήλιο).  Τί είναι ο δείκτης SPF; Το να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με υψηλότερο δείκτη SPF εγγυάται μεγαλύτερη προστασία; Τί είναι τα αντηλιακά ευρέως φάσματος; Υπάρχει αντηλιακό που να παρέχει 100% προστασία; Μάθετε την απάντηση παρακάτω.

Πρώτα από όλα θα αναφέρω μερικά μέτρα επαρκούς προστασίας από τον ήλιο. Ιδανικά δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στο αντηλιακό αλλά να χρησιμοποιούμε και άλλα μέτρα προστασίας όπως γυαλιά ηλίου και καπέλα. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την ηλιακή έκθεση τις μεσημεριανές ώρες και ειδικά από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 3:00 μ.μ. Το αντηλιακό πρέπει να απλώνεται ομοιόμορφα στο δέρμα και συνίσταται επανάληψη της επάλειψης κάθε δύο ώρες.

Υπεριώδης ακτινοβολία

Είναι αδύνατο να καταλάβετε τι είναι ο δείκτης SPF και τα αντηλιακά ευρέως φάσματος εάν δε γνωρίζετε τι είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Πρόκειται για βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, η έκθεση στην οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Διακρίνονται δύο τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας.

UVA (Υπεριώδης ακτινοβολία Α)

Αποτελεί το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της Γης. Έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος, αλλά μικρότερη ενέργεια σε σχέση με την UVB. Εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα και διεγείρει την έκκριση μελανίνης από τα μελανοκύτταρα. Η  UVA ακτινοβολία έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση δερματικού καρκίνου και η υπερέκθεση σε αυτή προκαλεί πρόωρη γήρανση των κυττάρων του δέρματος.

UVB (Υπεριώδης ακτινοβολίας Β)

Αποτελεί το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας αλλά είναι υπεύθυνη για τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος, καθώς προκαλεί άμεση βλάβη του DNA των δερματικών κυττάρων. Φανταστείτε ότι τα πρώτα αντηλιακά προστάτευαν μόνο από αυτού του τύπου την ακτινοβολία. Έχει μεγαλύτερη ενέργεια από τη UVA, αλλά δεν εισχωρεί βαθιά στο δέρμα και επηρεάζει κυρίως τις εξωτερικές στοιβάδες κυττάρων. Υπερέκθεση στην UVB ακτινοβολία προκαλεί ηλιακά εγκαύματα.

Πάμε τώρα να δούμε τί είναι ο δείκτης SPF και τα αντηλιακά ευρέως φάσματος.

Δείκτης SPF

Ο δείκτης αυτός μας δίνει πληροφορίες για το πόσο μας προστατεύει το αντηλιακό από τις UVB ακτίνες του ήλιου. Ουσιαστικά μας λέει πόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστούν οι UVB ακτίνες για να κάνουν το δέρμα μας να κοκκινίσει συγκριτικά με το χρόνο που θα χρειάζονταν σε περίπτωση που δε φορούσαμε αντηλιακό. Ας δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα. Εάν χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό με δείκτη SPF 50, οι UVB ακτίνες θα χρειαστούν 50 φορές περισσότερο χρόνο ώστε να κάνουν το δέρμα μας να κοκκινίσει.

Αντηλιακά ευρέως φάσματος

Αυτά τα αντηλιακά προστατεύουν  τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB. Άρχισαν να κατασκευάζονται όταν οι επιβλαβείς συνέπειες της έκθεσης στην UVA ακτινοβολία έγιναν αντιληπτές. Eαν το αντηλιακό σας παρέχει προστασία από τις ακτίνες UVA, αυτό θα αναγράφεται στη συσκευασία του.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι κανένα αντηλιακό δεν παρέχει απόλυτη προστασία.  Ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 30 επιτρέπει στο 3% των ακτινών UVB να φτάσουν στο δέρμα, ενώ όταν ο δείκτης SPF είναι 50 το ποσοστό αυτό πέφτει στο 2%. Ιδανικά, όταν πάτε για μπάνιο στην παραλία πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα ευρέως φάσματος αντηλιακό με δείκτη SPF τουλάχιστον 30.

Υγεία στο σπίτι – Τα πάντα για την υγεία σας

 Πηγές:

1.www.skincancer.org

2.https://cancerhellas.org

3.https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/sunscreen-and-sun-safety/

4.https://www.healthline.com/health/skin/uva-vs-uvb#protection

Photo by chuttersnap on Unsplash

Stay tuned

Τα πιο πρόσφατα άρθρα μας

Απαλλάξου από τα μικρόβια

Και τώρα ένα άρθρο που απευθύνεται στους μικρούς φίλους της σελίδας μας και έχει στόχο να τους ενημερώσει για τα μικρόβια. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού

Περισσότερα

Υψόμετρο και αναπνοή

Γεια σας και καλωσήρθατε σε άλλο ένα ταξίδι στην επιστήμη. Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες συζητούσα με ένα φίλο μου που έχει πάθος με την πεζοπορία

Περισσότερα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα πολλαπλασιάζονται και η αιτία είναι ακόμα άγνωστη

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα νοσήματα Υπάρχουν φορές που μαθαίνουμε ότι κάποιος γνωστός μας  πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες τις τελευταίες

Περισσότερα