Flu

Αντιγριπικό Εμβόλιο: Μύθοι και αλήθειες

Έκδοση 2 – Νοέμβριος 2022

Καλώς ήρθατε στο ανανεομένο μας άρθρο σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης. Ο εμβολιασμός έχει μεγάλη σημασία και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης από τον ιό της γρίπης. Σε άλλο άρθρο θα περιγράψω τι είναι ο ιός της γρίπης, πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα. 

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού και, όπως είναι φυσικό, το εμβόλιο δε μας προστατεύει από όλα. Κάθε χρόνο επιλέγονται συγκεκριμένα στελέχη -τα πιο διαδεδομένα – και τα εμβόλια παρασκευάζονται ,ώστε να παρέχουν προστασία έναντιον αυτών των τύπων γρίπης. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί εγγύηση ότι δε θα νοσήσουμε από γρίπη. Εάν εκτεθούμε σε ένα στέλεχος του ιού που δεν έχει συμπεριληφθεί στο εμβόλιο που μας χορηγήθηκε τότε είναι πολύ πιθανό να νοσήσουμε, ιδίως αν δεν έχουμε εκτεθεί ποτέ ξανά στο συγκεκριμένο στέλεχος.

Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού σχεδόν εξαφάνισαν τον ιό της γρίπης

Είμαι σίγουρος ότι όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας την περιόδο έξαρσης του κορωνοϊού και τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε. Τα μέτρα που πάρθηκαν προκειμένου να μειωθεί η μετάδοση του ιού είχαν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των κρουσμάτων γρίπης τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2021 δεν απομονώθηκε ιός της γρίπης σε κανένα κλινικό δείγμα.

Ο ιός της γρίπης επιστρέφει

Η επιστροφή στην κανονικότητα μετά από σχεδόν δύο χρόνια σκληρών μέτρων αναμενόμενα συνοδεύτηκε από τη σταδιακή επανεμφάνιση του ιού της γρίπης. Μερικοί ειδικοί προβλέπουν επιδημίες γρίπης ευρύτερης κλίμακας από αυτές που είχαμε συνηθίσει και επίσης είναι πιθανό ο ιός να κυκλοφορήσει στη χώρα μας για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα. Γι’αυτό το λόγο προτείνεται ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει την υπόθεση ότι υπάρχει πιθανότητα τα στελέχη του ιού της γρίπης που θα κυκλοφορήσουν φέτος να είναι λιγότερο επικίνδυνα, μιας και ο ιός δεν είχε την ευκαιρία να μεταλαχθεί εκτενώς τα δύο προηγούμενα χρόνια ( λιγότερα περιστατικά νόσησης = λιγότερες ευκαιρίες μετάλλαξης). Αυτό βέβαια είναι μια υπόθεση και μένει να δούμε αν θα επαληθευθεί ή όχι. Το πρόβλημα που προκύπτει από την περιορισμένη κυκλοφορία του ιού της γρίπης τα τελευταία χρόνια είναι ότι γίνεται δυσκολότερο να προβλεφθεί με ακρίβεια ποια στελέχη θα κυριαρχήσουν κατά τη διάρκεια της χρονίας. Η συμπερίληψη των σωστών στελεχών στα εμβόλια που θα χορηγηθούν έχει μεγάλη σημασία, καθώς είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Αλήθειες και μύθοι για το αντιγριπικό εμβόλιο

Κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ,εάν εμβολιαστούν, υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουν απλώς και μόνο διότι τους χορηγήθηκε το εμβόλιο.  Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Δείτε παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης. Ελπίζω να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι ισχύει και τι όχι.

1.Είναι πιθανό το εμβόλιο να μου προκαλέσει γρίπη;

Σε καμία περίπτωση. Το εμβόλιο περιλαμβάνει νεκρά ιικά στελέχη τα οποία δεν είναι ικανά να προκαλέσουν την ασθένεια. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις το άτομο που εμβολιάστηκε μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, μυαλγία, πόνο στις αρθρώσεις και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας.  Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν μέσα σε μία με δύο ημέρες και δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως σημεία λοίμωξης. Παρόλα αυτά αν τα συμπτώματα επιμείνουν ή επιδεινωθούν επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

2.Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά εναντίον της γρίπης;

Όχι, η γρίπη είναι ίωση και τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο εναντίον βακτηρίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η γρίπη μπορεί να συνυπάρχει με κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Μόνο σε αυτή την περίπτωση συνίσταται η χρήση αντιβιοτικών.

3. Δεν υπάρχει περίπτωση να νοσήσω από γρίπη εάν κάνω το εμβόλιο.

Λάθος. Υπάρχουν πιθανότητες αλλά είναι σαφώς μικρότερες. Το εμβόλιο μας προστατεύει από τα πιο επικίνδυνα και διαδεδομένα στελέχη της γρίπης αλλά, όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου ,υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός στελεχών γρίπης. Εάν εκτεθείτε σε ένα στέλεχος γρίπης για το οποίο δεν παρέχεται προστασία από το εμβόλιο που σας χορηγήθηκε, τότε είναι πιθανό να νοσήσετε. Επιπλέον, το εμβόλιο δεν ξεκινά να μας προστατεύει αμέσως μετά τη χορήγηση. Κατά μέσο όρο χρειάζονται 14 ημέρες από τη στιγμή της χορήγησης προκειμένου να αναπτύξουμε ικανό αριθμό αντισωμάτων.

4.Εάν λάβω διπλή δόση του εμβολίου θα είμαι περισσότερο προστατευμένος.

Όχι. Δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι διπλή δόση παρέχει μεγαλύτερη προστασία.

5. Προτείνεται να κάνω το εμβόλιο κάθε χρόνο;

Αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ναι. Τα ιικά στελέχη της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς και νέα στελέχη κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο. Το καινούργιο εμβόλιο θα σας προστατεύσει από το πιο διαδεδομένα και επικίνδυνα από αυτά τα νέα στελέχη.

6. Εάν παίρνω συμπληρώματα βιταμίνης C, δε θα νοσήσω από γρίπη.

Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C εμποδίζει τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης.

7. Θα είμαι ασφαλής εάν προφυλάσσομαι και δεν πλησιάζω άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται.

Λάθος. Τα στελέχη του ιού της γρίπης μπορούν να επιβιώσουν έξω από το σώμα έως και 24 ώρες. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να νοσήσετε, εάν ακουμπήσετε μία μολυσμένη επιφάνεια και μετά τα χέρια σας έρθουν σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Το τακτικό και σωστό πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό.

Ελπίζω το άρθρο αυτό να σας βοήθησε να αυξήσετε τις γνώσεις σας σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο. Όντας σωστά ενημερωμένοι μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να εμβολιαστείτε ή όχι.

Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό αλλά ο στοχευμένος εμβολιασμός του πληθυσμού μπορεί να σώσει ζωές και να περιορίσει τον αριθμό των ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία.

Υγεία στο σπίτι – Τα πάντα για την υγεία σας

Πηγές:

1.NHS England

2.Τhe Flu Vanished During Covid. What will its return look like? – The New York Times

3.Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, Περίοδος 2020-2021, ΕΟΔΥ

Photo by CDC on Unsplash

Stay tuned

Τα πιο πρόσφατα άρθρα μας

Απαλλάξου από τα μικρόβια

Και τώρα ένα άρθρο που απευθύνεται στους μικρούς φίλους της σελίδας μας και έχει στόχο να τους ενημερώσει για τα μικρόβια. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού

Περισσότερα

Υψόμετρο και αναπνοή

Γεια σας και καλωσήρθατε σε άλλο ένα ταξίδι στην επιστήμη. Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες συζητούσα με ένα φίλο μου που έχει πάθος με την πεζοπορία

Περισσότερα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα πολλαπλασιάζονται και η αιτία είναι ακόμα άγνωστη

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα νοσήματα Υπάρχουν φορές που μαθαίνουμε ότι κάποιος γνωστός μας  πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες τις τελευταίες

Περισσότερα