Το άρθρο δημιουργήθηκε με τη χρηματοδότηση του European Solidarity Corps Gr μέσω του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ
Στο προηγούμενο άρθρο μου ανέφερα ότι το οξυζενέ αποτελεί πια μια παρωχημένη επιλογή για την αντιμετώπιση τραυμάτων. Έχει αποδειχθεί ότι μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί, παρά καλό! Για τις περισσότερες πληγές, αρκεί το πλύσιμο με καθαρό τρεχούμενο νερό ή με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό, αν είναι διαθέσιμος. Σε περίπτωση που συνιστάται η χρήση κάποιου αντισηπτικού, υπάρχουν επιλογές με πολύ καλύτερο προφίλ από το οξυζενέ, όπως το διάλυμα χλωρεξιδίνης 0,05%. Αυτό είναι και ένα από τα αγαπημένα μου αντιμικροβιακά και παραδέχομαι ότι το χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά στο νοσοκομείο.
Άκρως Τοξικό
🚫 Πάμε όμως να δούμε περισσότερο αναλυτικά γιατί το οξυζενέ δεν είναι μια καλή επιλογή:
1.Τοξικό για υγιή κύτταρα
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου δεν είναι καθόλου επιλεκτικό και, εκτός από βακτήρια, μπορεί να βλάψει και υγιή κύτταρα που είναι απαραίτητα για την επούλωση των τραυμάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα κερατινοκύτταρα, ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού (π.χ. ουδετερόφιλα και μακροφάγα) και οι ινοβλάστες, που είναι κρίσιμα για την αποκατάσταση των ιστών.
2.Καθυστέρηση στην επούλωση των τραυμάτων
Φυσικό επακόλουθο της τοξικότητας σε υγιή κύτταρα είναι να επηρεάζεται αρνητικά η πολύ σημαντική διαδικασία της επούλωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων, καθυστερώντας με αυτόν τον τρόπο την επούλωση.
3.Κίνδυνος εμβολισμού
Όταν το υπεροξείδιο του υδρογόνου έρχεται σε επαφή με τους ιστούς, διασπάται ταχύτατα και απελευθερώνεται αέριο οξυγόνο. Όταν χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες οξυζενέ σε κλειστές κοιλότητες του σώματος ή σε βαθιά τραύματα, μπορεί να προκληθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, απειλητικός για τη ζωή εμβολισμός. Έχουν αναφερθεί περιστατικά καρδιακής ανακοπής και νευρολογικής βλάβης λόγω τέτοιων επιπλοκών.
Ξεκάθαρα πράγματα
Νομίζω όλα τα παραπάνω αρκούν για να σας πείσουν να εγκαταλείψετε οριστικά τη χρήση οξυζενέ. Μπορεί να έχετε συνηθίσει να περιποιείστε τις πληγές με αυτό αλλά οι συνήθειες υπάρχουν για να αλλάζουν. Ειδικά αν αυτό υποδεικνύεται από τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα.
Οπότε αν είστε εκπαιδευτικός και διαπιστώσετε ότι ο σάκος πρώτων βοηθειών του σχολείου σας περιέχει οξυζενέ καλό θα είναι να απαλλαγείτε από αυτό και να το αντικαταστήσετε με ένα ασφαλέστερο αντιμικροβιακό διάλυμα. Και μην ξεχνάτε! Μπορεί να γίνομαι κουραστικός αλλά για τις περισσότερες περιπτώσεις τραυματισμών που θα συμβούν στο σχολείο αρκεί ο καθαρισμός με καθαρό τρεχούμενο νερό.
Αυτό ήταν και το σημερινό άρθρο. Στα επόμενα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις θλάσεις, τα διαστρέμματα και τις μελανιές.
Για περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πρώτες βοήθειες μείνετε συντονισμένοι. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό στα κανάλια μας σε YouTube, TikTok και Instagram.
Πηγές:
1.O’Toole EA, Goel M, Woodley DT. Hydrogen peroxide inhibits human keratinocyte migration. Dermatol Surg. 1996 Jun;22(6):525-9. doi: 10.1111/j.1524-4725.1996.tb00368.x. PMID: 8646466.
2.Loo AE, Wong YT, Ho R, Wasser M, Du T, Ng WT, Halliwell B. Effects of hydrogen peroxide on wound healing in mice in relation to oxidative damage. PLoS One. 2012;7(11):e49215. doi: 10.1371/journal.pone.0049215. Epub 2012 Nov 13. PMID: 23152875; PMCID: PMC3496701.
3.GOV.UK – Hydrogen peroxide: reminder of risk of gas embolism when used in surgery
