20230506_185835_0000

Αρτηριακή πίεση: Μάθετε πώς να τη μετράτε σωστά

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζουν πως η αρτηριακή πίεση πρέπει να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Ξέρετε όμως το γιατί; Η αλήθεια είναι ότι ο έλεγχος και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στην πρόληψη ενός αρκετά μεγάλου αριθμού παθολογικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, η αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως η στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον, η υπέρταση μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων και χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Τα οφθαλμολογικά προβλήματα μπορούν να προστεθούν στη λίστα, καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση δύναται να προκαλέσει βλάβες στα μικρά αγγεία του αμφιβληστροειδή, οδηγώντας σε υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Οδηγίες για σωστή μέτρηση

Η αλήθεια είναι ότι αν δε μετράτε την αρτηριακή πίεση σωστά, οι μετρήσεις σας δεν έχουν κλινική αξία.

🎈Η πίεση μετριέται με το σφυγμομανόμετρο ή αλλιώς πιεσόμετρο. Για να είναι οι μετρήσεις σας ακριβείς είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πιστοποιημένα πιεσόμετρα, τα οποία είναι σωστά βαθμονομημένα και έχουν επιβεβαιωμένη αξιοπιστία.
🎈Υπάρχει υδράργυρικο και μηχανικό μανόμετρο καθώς και ηλεκτρικό πιεσόμετρο. Η χρήση ενός σωστά βαθμονομημένου υδραργυρικού μανομέτρου αποτελούσε για πολλά χρόνια το χρυσό κανόνα λόγω της ακρίβειας των μετρήσεων που πραγματοποιούνταν με αυτό. Παρ’όλα αυτά, τα υδραργυρικά μανόμετρα δε χρησιμοποιούνται πια, καθώς ο υδράργυρος είναι επιβεβαιωμένα τοξικός και η χρήση του εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας και το περιβάλλον.

Αν θέλετε να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι εύκολα και γρήγορα, τότε η απόκτηση ενός αυτόματου/ηλεκτρικού πιεσόμετρου ίσως είναι η λύση. Ποιο πιεσόμετρο όμως να προτιμήσετε; Αυτό του καρπού ή αυτό του μπράτσου; Μπορείτε να δείτε την απάντηση στο παρακάτω σύντομο βίντεο.


🎈Για να μετρήσουμε σωστά την αρτηριακή πίεση προτιμότερη είναι η καθιστή θέση. Τα πόδια σας πρέπει να ακουμπούν σταθερά στο δάπεδο και σε καμία περίπτωση μην κάθεστε σταυροπόδι κατά τη διάρκεια της μέτρησης.
🎈Η πίεση θα πρέπει να μετριέται μετά από 5-10 λεπτά ξεκούρασης. Καθίστε αναπαυτικά και εξασφαλίστε ότι η πλάτη σας υποστηρίζεται επαρκώς από την καρέκλα.

🎈Για μισή ώρα πριν προχωρήσετε σε μέτρηση της πίεσής σας μην καταναλώσετε αλκοόλ, καφέ ή κάποιο άλλο ρόφημα που περιέχει καφεΐνη. Μην καπνίσετε, φάτε ή ασκηθείτε.

🎈Όταν πραγματοποιείται η μέτρηση, η ουροδόχος κύστη πρέπει να είναι κενή και να μην είστε συναισθηματικά φορτισμένοι.
🎈Θυμηθείτε να αφαιρέσετε όλα τα ρούχα που πιέζουν τον βραχίονα.

Πάμε τώρα να δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν αποφασίσετε να μετρήσετε την πίεσή σας με ένα μηχανικό πιεσόμετρο.

🔹Η περιχειρίδα τοποθετείται γύρω από τον βραχίονα 2-3 εκατοστά πάνω από τον αγκώνα.
🔹Ο αεροθάλαμος πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 80% αλλά όχι περισσότερο από 100% του βραχίονα.
🔹Θα πρέπει να βρούμε τη βραχιόνια αρτηρία, που τη συναντάμε στην εσωτερική πλευρά του βραχίονα και να την ψηλαφήσουμε (εμφάνιση σφυγμού) ώστε να ξέρουμε ότι θα τοποθετήσουμε την περιχειρίδα στο σωστό σημείο.
🔹Στη συνέχεια ψηλαφούμε τον σφυγμό στον καρπό (κερκιδική αρτηρία) .
🔹Φουσκώνουμε την περιχειρίδα μέχρι να εξαφανιστεί ο σφυγμός στον καρπό. Το σημείο εξαφάνισης του σφυγμού αντιστοιχεί στη συστολική πίεση.
🔹Ξεφουσκώνουμε εντελώς τον αεροθάλαμο και περιμένουμε για ένα λεπτό.
🔹Ξαναφουσκώνουμε την περιχειρίδα περίπου 30mmHg πάνω από το σημείο εκείνο που είχε εξαφανιστεί προηγουμένως ο σφυγμός.
🔹Τοποθετούμε τα ακουστικά στα αυτιά μας και βάζουμε τον κώδωνα των ακουστικών εκεί όπου είχαμε ψηλαφίσει τη βραχιόνια αρτηρία.
🔹Από εκεί αφήνουμε σιγά σιγά τον αέρα να φεύγει μέσα από την βαλβίδα με σταθερό ρυθμό 2-3mmHg ανά δευτερόλεπτο ενώ με το ακουστικό στην έσω πλευρά του βραχίονα στο κάτω όριο της περιχειρίδας περιμένουμε να ακούσουμε τον πρώτο ήχο του αίματος. Το ύψος της βελόνας όπου θα ακούσουμε αυτόν τον πρώτο ήχο αντιστοιχεί στη συστολική ή ”μεγάλη” πίεση ενώ το σημείο όπου οι ήχοι θα εξαφανιστούν τελείως αντιστοιχεί στη διαστολική ή ”μικρή” πίεση.
🔹Οι ήχοι αίματος που ακούμε με το ακουστικό λέγονται ήχοι ”Korotkoff” και έχουν 5 φάσεις με την εμφάνιση καθαρών επαναλαμβανόμενων ήχων μέχρι και την εξαφάνιση των ήχων εντελώς.

Και να θυμάστε! H αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή όλο το 24ωρο οπότε μία μόνο μέτρηση δεν αρκεί για να είμαστε σίγουροι ότι ένα άτομο έχει φυσιολογική αρτηριακή πίεση ή είναι υπερτασικό/ υποτασικό.

Υγεία στο Σπίτι – Μια βουτιά στην επιστήμη

Πηγές:

1. Hypertension: diagnosis, assessment and management – RCNi Learning

2.Everything you need to know about hypertension – Medical News Today

Εικόνα: Canva

Stay tuned

Τα πιο πρόσφατα άρθρα μας

Απαλλάξου από τα μικρόβια

Και τώρα ένα άρθρο που απευθύνεται στους μικρούς φίλους της σελίδας μας και έχει στόχο να τους ενημερώσει για τα μικρόβια. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού

Περισσότερα

Υψόμετρο και αναπνοή

Γεια σας και καλωσήρθατε σε άλλο ένα ταξίδι στην επιστήμη. Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες συζητούσα με ένα φίλο μου που έχει πάθος με την πεζοπορία

Περισσότερα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα πολλαπλασιάζονται και η αιτία είναι ακόμα άγνωστη

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα νοσήματα Υπάρχουν φορές που μαθαίνουμε ότι κάποιος γνωστός μας  πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες τις τελευταίες

Περισσότερα