Ανώνυμο σχέδιο (29)

Θερμοπληξία: Αναγνώριση και Αντιμετώπιση

Το άρθρο δημιουργήθηκε με τη χρηματοδότηση του European Solidarity Corps Gr μέσω του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ‘Educate First Aid’, πατώντας εδώ.

Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται σημαντικά, επηρεάζοντας την καθημερινότητα όλων, ιδιαίτερα των παιδιών και των ηλικιωμένων. Οι υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και από την άνοιξη, μπορούν να επιφέρουν σοβαρές φυσιολογικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο καύσωνας αποτελεί χαρακτηριστικό φαινόμενο του καλοκαιριού και συχνά προκαλεί δυσμενείς επιδράσεις στη θερμορύθμιση του σώματος. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ενδογενή μηχανισμό ρύθμισης της θερμοκρασίας —έναν φυσιολογικό «θερμοστάτη»— ο οποίος λειτουργεί μέσω αντιρροπιστικών μηχανισμών για τη διατήρηση της ομοιόστασης. Όταν, ωστόσο, αυτοί οι μηχανισμοί αποτύχουν ή υπερφορτωθούν από ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, μπορεί να προκύψει η θερμοπληξία.

Τι είναι η θερμοπληξία;

Η θερμοπληξία είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, η οποία προκαλείται από την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ως αποτέλεσμα παρατεταμένης έκθεσης σε υψηλή και υγρή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Υπό τέτοιες συνθήκες, η αποβολή θερμότητας από το σώμα παρεμποδίζεται, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των θερμορυθμιστικών μηχανισμών.

Κλινικά συμπτώματα θερμοπληξίας

Η θερμοπληξία μπορεί να εκδηλωθεί με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Υψηλός πυρετός (άνω των 41–42°C)
  • Ταχυκαρδία
  • Αίσθημα δυσφορίας
  • Ζάλη
  • Ναυτία και έμετοι
  • Απώλεια συνείδησης
  • Ξηρό, θερμό και ερυθρό δέρμα

Η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή έγκαιρης και αποτελεσματικής φροντίδας.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, συνιστάται η άμεση λήψη των εξής μέτρων πρώτων βοηθειών:

  1. Μεταφορά σε δροσερό χώρο: Το άτομο πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από το θερμό περιβάλλον και να τοποθετηθεί σε σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο.
  2. Αερισμός: Χρήση ανεμιστήρα, χαρτονιού ή οποιουδήποτε πρόχειρου μέσου για ενίσχυση της εξάτμισης του ιδρώτα και μείωση της θερμοκρασίας.
  3. Αφαίρεση βαριών ενδυμάτων: Η αφαίρεση υπερβολικών ρούχων βοηθά στην καλύτερη απαγωγή της θερμότητας.
  4. Εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων ή δροσερού νερού: Τα επιθέματα τοποθετούνται σε συγκεκριμένα ανατομικά σημεία όπου υπάρχουν μεγάλα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος —όπως οι μασχάλες, ο τράχηλος και η μηροβουβωνική περιοχή. Σημειώνεται πως τα επιθέματα θα πρέπει να είναι τυλιγμένα με ύφασμα, ώστε να αποφεύγονται πιθανά εγκαύματα από άμεση επαφή με το δέρμα.
  5. Ενυδάτωση: Εάν το άτομο είναι σε θέση να καταπιεί, του προσφέρουμε δροσερό νερό.

Πότε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια

Σε περιπτώσεις ήπιων συμπτωμάτων, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μέσα σε 30 λεπτά με τις παραπάνω παρεμβάσεις. Εάν τα συμπτώματα παραμένουν ή είναι σοβαρά ήδη από την αρχή (π.χ. απώλεια συνείδησης, σύγχυση), είναι απαραίτητο να καλέσουμε άμεσα το 166 για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

Για περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πρώτες βοήθειες μείνετε συντονισμένοι. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό στα κανάλια μας σε YouTube, TikTok και Instagram. Ραντεβού σύντομα με περισσότερα.

Πηγές:

1.First Aid Manual, St. John Ambulance

2.NHS UK

Stay tuned

Τα πιο πρόσφατα άρθρα μας

Μάθε για την ηλεκτροπληξία

Το άρθρο δημιουργήθηκε με τη χρηματοδότηση του European Solidarity Corps Gr μέσω του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ‘Educate First Aid’,

Περισσότερα