Πεντανόστιμο γεύμα βρώμης μέσα σε 5’

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό με υψηλή διατροφική αξία που μπορεί να οφελήσει ποικιλοτρόπως όποιον αποφασίσει να την εντάξει στην καθημερινή του διατροφή. Για παράδειγμα μέσω της β-γλυκάνης που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τόσο της ολικής χοληστερίνης όσο και της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL). Ένα ακόμη καλό νέο είναι ότι αρκούν λίγα μόνο λεπτά προετοιμασίας για να απολαύσεις ένα ζεστό γεύμα βρώμης. Παρακάτω θα βρεις μια πανεύκολη συνταγή και μερικά tips για το σωστό μαγείρεμα του υγιεινού δημητριακού.

Υλικά

40γρ. βρώμη – Χρησιμοποιώ Quaker, αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές.

250ml γάλα – Προτιμώ το γάλα βρώμης αλλά και πάλι μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με τις γεύσεις που προτιμάς. Μία ιδέα είναι να πειραματιστείς με αρκετά διαφορετικά είδη γάλακτος μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

½ ή 1 κουταλιά της σούπας μέλι – Το πόσο μέλι θα βάλεις εξαρτάται από το ποσό γλυκό θέλεις να είναι το γεύμα σου. Μπορείς να κάνεις μερικές δοκιμές μέχρι να καταλήξεις στην ιδανική για σένα ποσότητα.  To μέλι θεωρείται ένα από το αρχαιότερα αντιβιοτικά και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο από μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς όπως οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι και οι Ασσύριοι. Σύμφωνα με δημοσιευμένα δεδομένα, το μέλι μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό περίπου 60 ειδών βακτηρίων και ορισμένων ιών και μυκήτων.

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα – Χρησιμοποιώ κανέλα Κεϋλάνης, αλλά αν δεν έχεις στο σπίτι μπορείς να προσθέσεις κοινή κανέλα (Κασσία ή κινέζικη κανέλα). Αν σκοπεύεις να καταναλώνεις κανέλα καθημερινά, η κανέλα Κεϋλάνης είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή καθώς η Κασσία περιέχει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό μία τοξική ουσία που ονομάζεται κουμαρίνη. Η ουσία αύτη προκάλεσε βλάβες στο συκώτι και τους νεφρούς τρωκτικών στα οποία χορηγήθηκε. Η Κασσία περιέχει 1% κουμαρίνη, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης μόλις 0.004% και για αυτό προτιμώ ξεκάθαρα τη δεύτερη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη κουμαρίνης δεν πρέπει να ξεπερνά το 0.1mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Κατά τα άλλα η κανέλα είναι μία πολύ υγιεινή τροφή. Περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών και σύμφωνα με μελέτες έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

½ ή 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο – Προτείνω θρυμματισμένο λιναρόσπορο καθώς μπορεί να απορροφηθεί ευκολότερα από τον οργανισμό μας σε σχέση με τους ολόκληρους σπόρους. Συνήθως, θρυμματίζω τον λιναρόσπορο στο σπίτι καθώς φρεσκοαλεσμένος είναι πεντανόστιμος. Βέβαια, αν δε θες να μπεις στον κόπο μπορείς να τον αγοράσεις αλεσμένο. Ο λιναρόσπορος είναι μια πολύ υγιεινή τροφή, περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα και σύμφωνα με μελέτες μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερίνη και τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Φρούτα εποχής – Πάντα προσθέτω φρούτα εποχής που δίνουν επιπλέον γεύση αυξάνοντας παράλληλα τη διατροφική αξία. Μερικές προτάσεις είναι τα μύρτιλα,  τα μαύρα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα. Tα φρούτα αυτά εκτός του ότι περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες είναι και πολύ νόστιμα.

Εκτέλεση

1.Ρίχνουμε σε μία μικρή κατσαρόλα τη βρώμη, την κανέλα και τη μισή ποσότητα του λιναρόσπορου.

2.Προσθέτουμε το γάλα και ξεκινάμε να σιγοβράζουμε το μείγμα μας. Είναι σημαντικό να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά καθώς δε θα κολλήσει/καεί και θα επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή γεύση.

3.Μόλις ανάψουμε το μάτι, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

4.Όταν το μείγμα αρχίσει να σιγοβράζει, ανακατεύουμε άλλη μια φορά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

5.Προσθέτουμε τα φρούτα και πασπαλίζουμε με τον επιπλέον λιναρόσπορο.

Το γεύμα βρώμης είναι έτοιμο και μπορούμε να το απολαύσουμε.

Υγεία στο Σπίτι – Τα πάντα για την Υγεία

Πηγές:

  1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/flaxseed/faq-20058354

2. https://www.healthline.com/nutrition/ceylon-vs-cassia-cinnamon#TOC_TITLE_HDR_7

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758027/

Stay tuned

Τα πιο πρόσφατα άρθρα μας

Απαλλάξου από τα μικρόβια

Και τώρα ένα άρθρο που απευθύνεται στους μικρούς φίλους της σελίδας μας και έχει στόχο να τους ενημερώσει για τα μικρόβια. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού

Περισσότερα

Υψόμετρο και αναπνοή

Γεια σας και καλωσήρθατε σε άλλο ένα ταξίδι στην επιστήμη. Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες συζητούσα με ένα φίλο μου που έχει πάθος με την πεζοπορία

Περισσότερα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα πολλαπλασιάζονται και η αιτία είναι ακόμα άγνωστη

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα νοσήματα Υπάρχουν φορές που μαθαίνουμε ότι κάποιος γνωστός μας  πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες τις τελευταίες

Περισσότερα